úterý 4. listopadu 2014

Tři kamarádi

Autor: Erich Maria Remarque
Originální název: Drei Kameraden
Román

"Vy jste zvláštní lidé, vy mladí, všichni dohromady. Minulost nenávidíte, přítomností opovrhujete a budoucnost je vám lhostejná. Jak může tohle vést k dobrým koncům?" "Čemu vlastně říkáte dobré konce?" zeptal jsem se. "Konec může být dobrý jen tehdy, když všechno předtím bylo špatné. Takže špatný konec je mnohem lepší."

Tři kamarádi - Otto, Robby a Gottfried přežili první světovou válku a nyní se snaží přežít i poválečné Německo, ve kterém zrovna pšenka nekvete. Jedinou jejich jistotou je pevné přátelství, jež je pojí již od dob válečných. 

Třicetiletý Robert Lohkamp tvoří ústřední postavu tohoto románu. Pracuje spolu se svými kamarády Ottou a Gottfriedem v autodílně. Jednoho dne potká Robby krásnou Patrícii Holmannovou a zamiluje se do ní stejně tak jako ona do něj.


A jaký je Robby člověk? Pro své přátele a Pat by položil život, ale válka v něm zanechala mnoho bolesti, proto holduje alkoholu víc než je zdrávo. Občas chodí hrát na piano do hotelu International, kde má spoustu přátel, mezi něž patří i řada prostitutek. Dokonce ani pro ně není lehké si v meziválečném Německu vydělat dostatek peněz. Lidé nemají peníze na živobytí, živoří a nedokáží sehnat práci, protože zkráta žádná práce není a tak se mnoho z nich uchyluje ke krajním řešením. Je to smutná doba plná bezmoci, ale i přesto měl román pro mě svou kouzelnou atmosféru.

Remarque se nesnaží brnkat na čtenářovy city emotivními výjevy a podává vše bez zbytečného patosu, čímž pro mě vyzdvihuje román o level výše. Žádné srdceryvné slovní průjmy o lásce či přátelství, ale pouze činy dokazující jejich pravost. Podle mého názoru se Remarqueovi podařilo zachytil to, co znamená někoho opravdu milovat. Velké řeči jako miluju tě a nemohu bez tebe žít vám "pověsí na nos" téměř kdokoli, ale velké věci pro vás udělá jen ten, kdo vás skutečně miluje.

86%

Žádné komentáře:

Okomentovat