úterý 9. června 2015

Pět jazyků lásky

Autor: Gary Chapman
Originální název: Five Love Languages
Vztahy

Každý z nás používáme jeden z pěti jazyků lásky v různých obměnách. Mezi zmíněné základní jazyky lásky patří: slova ujištění, pozornost, přijímání darů, skutky služby a fyzický kontakt. Často se mylně domníváme, že s partnerem/manželem musíme "vyznávat" stejný jazyk lásky a že přesně víme, co ten druhý potřebuje. Chyba lávky. Kniha Pět jazyků lásky vysvětluje na příkladech to, jak každý z nás potřebujeme něco jiného. Stačí přijít na to co a partnerovi to poskytnou. Rázem zmizí spousta problémů a my možná pochopíme, proč nám to ve vztahu tak skřípe a nebo klape. :)

Krátká sto třiceti sedmi stránková kniha Pět jazyků lásky by mohla být takovým tutoriálem pro vztah. Když porovnáme to, že knihu přelouskáme za pár okamžiků a to, jaký dopad nám dílo může přinést, váhy jsou jednoznačně na straně přínosu. Díky knize lze lépe pochopit potřeby druhého, které možná ve svém životě pouhým okem nevidíme a nechápeme. Někdy je lepší vidět věci s odstupem, jinak si je jen stěží uvědomíme. V knize najdeme spoustu konkrétních případů, konkrétních manželství, kde aplikace pěti jazyků lásky přinesla ovoce a zachránila vztah.

Celkově se mi kniha opravdu líbila, i když se jedná pouze o zjednodušení všech problémů ve vztahu. Tak či onak vás donutí zamyslet se, co děláte špatně či dobře a to se vždycky hodí. Bohužel nemůžu knihu pouze chválit, neboť čeho je moc toho je příliš, jak se říká. Z knihy na konci jasně vyplývá, že na všechny problémy ve vztahu stačí pouze aplikace pěti jazyků lásky a všechno se vyřeší. A dokonce i tehdy, když váš partner o vyřešení vůbec nebude stát! A to je ilustrováno názorným příkladem manželského páru, kde manželka touží po obnově a fungování manželství, ale její drahé polovičce je to totálně jedno či dokonce proti srsti. Ruku na srdce, takhle to opravdu v životě a ve vztazích nefunguje. Když nechtějí oba, těžko to zachrání (byť sebevíce se snažící) jeden partner. Nebýt tohoto konce, který mi knihu docela znechutil, protože už mi není patnáct a vím, jak to ve vztazích chodí, hodnotila bych lépe. Ale i přesto Pět jazyků lásky rozhodně stojí za přečtení!

70%

Žádné komentáře:

Okomentovat